Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

Parallelle historier (Volum 1 til 3)

peter_nadas-parallelle

Ungareren Péter Nádas etablerte seg for alvor på den litterære verdensscenen på 80-talet med Erindringens bok, som Susan Sontag betegnet som ”Den største romanen som er skrevet i vår tid”. Det mektige verket, som Agora nylig har nyutgitt, plasserte ham i selskap med Thomas Mann og Marcel Proust.

Etter 20 års arbeid er Nádas kommet tilbake med en ny storslagen satsning, Parallelle historier, utgitt i tre bind, på drøye 1600 boksider. 

De ulike delene kalles Den stumme provinsen, I nattens dyp og Frihetens åndedrag. Romansuitens tittel er inspirert av Plutark, greskfødt filosof og skald som levde i romerriket. Hans etterlatte papirer inneholder parallelle levnetsskildringer av store menn i Athen og Roma.

Som den antikke forgjengeren skildrer Nádas et 30-tall skakende skjebner, som på et sofistikert vis flettes sammen til en mektig vev som gjenspeiler Europas historie i det tjuende århundre fra mellomkrigstiden og frem til Berlinmurens fall i 1989. Hver enkel persons beretning rommer også utallige andre menneskers liv, tanker, drømmer, erfaringer og begjær.

Nádas byr på fascinerende og ikke sjelden provoserende lesning, som stiller spørsmål ved den individuelle friheten i en tid preget av undertrykkende kollektive krefter. Romansuitens vakre og sensuelle språk og filosofiske dybde befester ytterligere Nádas posisjon som en av vår tids aller største fortellere og som selvskreven kandidat till Nobelprisen.

OVERSATT AV:
KARI KEMENY (Del 1 og 2)
OVE LUND (Del 3)

Kjøp bøkene:
Kjøp Del 1, kr 389,-
Kjøp Del 2, kr 389,-
Kjøp Del 3, kr 389,-

Les mer om Péter Nádas

Presse

«en bragd av en utgivelse»
Helge Jordheim, Morgenbladet

Sagt om Parallelle historier. Den stumme provinsen (bind I)

«Forfatteren vet hele tiden hva han gjør, og romanen belønner leserens innsats.»
Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

«Les, nyt, bli klokere, pirret, underholdt og utfordret – det er ganske enkelt sagt genialt, langt mer vidtfavnende, originalt og grenseoverskridende enn denne flaue bris av ord yter Parallelle historier rettferdighet.»
Stian Bromark, Dagsavisen (2011-06-08)

«Dypt originalt, fascinerende og uhyre velskrevet. Første bind er i mål, og kan like god få klassikerstatus først som sist. Mesterlig..»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisa

«I Péter Nádas’ firehundre sider lange roman, som kun er det første bindet i en trilogi på omkring 1600 sider, finnes det ikke en eneste setning, ikke et ord, for mye. Det er en fantastisk historie som leseren ikke kan annet enn å la seg drukne i.»
Sigrun Hodne, Stavanger Aftenblad

Intervjuer
Vårt Land, 2012-04-28
Dagsavisen, 2012-04-25
Dagbladet, 2012-04-30

Comments are closed.