Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

Mary

Mary utkom på svensk i 2015. Den ble hyllet av et samlet svensk kritikerkorps og nominert til Augustprisen samme år. Romanen er under oversettelse til flere europeiske språk – den tyske oversettelsen kom tidligere i år – og toneangivende aviser i Tyskland har viet forfatteren betydelig positiv omtale.

1973 blir Mary arrestert under studentopprøret mot Den greske militærjuntaen (1967–74). Hun er kjæreste med den politisk radikale Dimos, som leder studentradioen, men det er hun og ikke han som blir tatt til fange under opprøret. Selv om det aldri nevnes eksplisitt befinner vi oss i Athen, og romanen tar utgangspunkt i de faktiske opptøyene og brutale arrestasjonene som fant sted i 1973-74. Mary har før arrestasjonen nettopp fått vite at hun er gravid, og sammen med en gruppe andre kvinnelige fanger, blir hun etter innledende avhør og tortur, overført til en avsidesliggende militær fangeøy kalt Rotteøya. Hoveddelen av romanen utspiller seg på denne gudsforlatte øya, der kvinnene må utføre tvangsarbeid i form av å vaske og rengjøre militærleiren.

Mary er en roman om maktforholdet mellom offer og overgripere, en roman om å bevare sin menneskelighet i møte med et brutalt maktapparat som ikke skyr noen midler. Fioretos trenger dypt inn i avmaktens konsekvenser og dilemmaer, for Mary blir etter hvert tvunget til å ta et umulig valg: Å angi Dimos eller redde det ufødte barnet.

Det finnes mange romaner som beskriver en fanges tilværelse i møte med den totale overmakt, som oftest fra et mannlig perspektiv. I Mary er det derimot en kvinnes blikk og dilemmaer som vises frem, og Fioretos gjør det med den største selvfølge og troverdighet.

Med sin tematikk er Mary også en høyst aktuell tekst, en roman som klarer å gi leseren innsikt i hvordan mennesker under totalitære regimer takler ydmykelser og tortur. Tenk bare på Syria. Det som skildres i Mary foregår hver dag et eller annet sted i verden.

OVERSATT AV: BODIL ENGEN

Kjøp boken, kr 369.-

Les mer om Aris Fioretos

 

Dagens Nyheter: «Mary er stor romankonst. Den är det eftersom den förenar tanke og känsla, eller som Mary säger när hon väger ett granatäpple i handen: » … det såg ut som en korsning mellan hjärta och kranium.»

Comments are closed.