Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

Ingen steder i min fars hus

Assia Djebar er den nordafrikanske litteraturens store mester. Ingen forfatter i den arabiske verden har med samme kunstneriske utbytte behandlet erfaringen av som kvinne å være innesperret, skjult bak et slør, bak murer, kontrollert av menn. Som algirer er hun også en fremmed i Frankrike, sitt nye hjemland.

Ingen steder i min fars hus er den mest selvbiografiske romanen i Assia Djebars Algerie-kvartett. Den er en mosaikk av fragmenter og minner fra barndommen, bygget opp rundt en rekke nøkkelscener fra oppveksten i kolonitidens Algerie. Det å være jente begrenser hennes frihet. Hennes far hindrer henne fra å gjøre en rekke ting, for eksempel å sykle – hun får jo ikke vise sine ben! Han representerer en urgammel domstol som ”utsteder dekreter mot kvinneslekten”. Allikevel er hun privilegert. Hun er den eneste ”innfødte” piken i byens franske skole. Og hun finner etter hvert sin egen vei. Språket og litteraturen blir et redskap for frigjøring. Hun nekter å underordne seg og våger å snakke ut, våger å skrive, selv om det gjør vondt. Med stor kjærlighet og ømhet skildrer Assia Djebar sine foreldre og sin hjemby, men det er ikke uten smerte hun vender tilbake i erindringen.

OVERSATT AV: KARI OG KJELL RISVIK
Kjøp boken, kr 349,-

Les mer om Assia Djebar

Presse

«Assia Djebar er en forfatter som berører dypt og som med sine romaner gir oss en helt spesiell innsikt inn i det undertrykkende mannssamfunnet som finnes i så mange muslimske land.»
Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen

«En av Nord-Afrikas viktigste litterære stemmer, Assia Djebar fra Algerie, har nå kommet med et mesterstykke av en litterær selvbiografi.»
Tone Bratteli, Bistandsaktuelt

«Plutselig ligger ordene i sval skygge. Intensiteten, følelsen av sprengende hodeverk har forsvunnet og i stedet kan man puste. Det er fantastisk.»
Expressen

«Assia Djebar er i dag en av verdens mest lysende romanforfattere og stadig nobelpriskandidat.»
Dagens Nyheter

Comments are closed.