Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

Jorge Luis Borges

Argentineren Jorge Luis Borges blir regnet som en av 1900-tallets største forfattere. Han er først og fremst kjent for sine noveller, som gjerne plasseres innen den såkalte ”magiske realismen”. Hans skjønnlitterære produksjon har i etterkrigstiden vært en stor kilde til inspirasjon for både forfattere og filosofer.

Borges ble født i 1899 i Buenos Aires. I barndomshjemmet hans snakket man både spansk og engelsk. I 1914 flyttet familien til Genève, der faren fikk behandling hos en øyenspesialist. Her lærte Borges seg fransk og tysk.

Han vendte tilbake til Buenos Aires i 1921 og innledet en karrière som forfatter ved å publisere essayer i forskjellige litterære magasiner. Debuten kom to år senere med en diktsamling. På 1930-tallet møtte han Adolfo Bioy Casares. De to gigantene innen argentinsk litteratur samarbeidet om flere prosjekter, blant annet skrev de detektivromaner under pseudonymet H. Buston Domecq.

Fra 1937 var Borges ansatt som førsteassistent ved statsbiblioteket i Buenos Aires. Da Juan Perón kom til makten i 1946, fikk han sparken for å ha undertegnet et opprop for demokrati. Arbeidsledig, med et stadig sviktende syn og uten evne til å forsørge seg som forfatter, tok han oppdrag som foreleser og ble i økende grad en offentlig person. I 1955 utpekte det antiperonistiske militærregimet Borges til sjef for nasjonalbiblioteket. Da var han blitt helt blind, i likhet med sin forgjenger. Ettersom han var ute av stand til å lese og skrive på egen hånd, benyttet han moren som personlig sekretær.

Borges’ internasjonale berømmelse kom i begynnelsen av 1960-tallet. Han mottok flere store litterære priser og hadde en stor leserkrets. Etter morens død i 1975 gjesteforeleste han over hele verden. Han døde i 1986 i Genève.

Som epiker var Borges den fantastiske fortellingens trollmann som levde i metafysikkens tidløse og universelle tankeverden og med sin lekende kunnskap bandt sammen urtid og fremtid.

Borges’ samlede fortellinger er nå for første gang oversatt i sin helhet til norsk. Samlede fiksjoner er en magisk bok – lik sand har den hverken begynnelse eller slutt, ingen side er den første og ingen er den siste. Det er en bok man drømmer om og er besatt av.

Samlede fiksjoner («Obras completas»), Agora/Press høsten 2010

Recensioner:
http://tomcat-pm.intermedium.com/pdf/Vart_Land/2011/05/13/s662375_20110513_VLA_014_x.pdf


Make your own slideshow with music at Animoto.

 
Videolinker:
The Metaphor — A lecture delivered at Harvard University 1967
The Metaphor I
The Metaphor 2

The Mirror Man – a dcoumentary
The Mirror Man – 1/6
The Mirror Man – 2/6
The Mirror Man – 3/6
The Mirror Man – 4/6
The Mirror Man – 5/6
The Mirror Man – 6/6

Comments are closed.