Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

Aris Fioretos

aris

Født i 1960 i Gøteborg, vokste opp i Lund. Faren, som opprinnelig var fra Hellas, var lærer og professor i medisin. Moren, opprinnelig fra Østerrike, drev et kunstgalleri. Studerte i Paris under den berømte filosofen Jacques Derrida, på universitet i Stockholm og deretter ved Yale University. Disputerte i 1991 med en avhandling i litteraturvitenskap om Friedrich Hölderlin, Walter Benjamin og Paul Celan.

Samme året debuterte han med den prosalyriske boken Delandets bok. Siden har han skrevet en rekke bøker, fakta og fiksjon, deriblant titler som Vanitasrutinerna (1998), Stockholm noir (2000) og Den siste greker (2009), som ble nominert til svenskenes variant av Brageprisen, Augustpriset, og har fått en rekke andre priser. Har oversatt bøker av blant andre Paul Auster, Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov til svensk og hans bøker er oversatt til engelsk, fransk, tysk, nedelandsk, gresk og serbisk, for eksempel. For tiden er han gjesteprofessor ved Humboldt Universitet i Berlin.

Hans siste prosabok, Halva solen, handler om hans forhold til den nå avdøde gresk-svenske faren og er under oversetting til norsk.

Den siste greker, Agora bibliotek 2013

Mary

Intervjuer:
Tre prosent selvbiografisk av Stian Bromark Dagsavisen

Comments are closed.