Agora Publishing

Agora Publishing

Det lille forlaget med de store forfatterne

António Lobo Antunes

António Lobo Antunes, født i 1942, utdannet seg til lege og spesialiserte seg innen psykiatri før han i 1979 debuterte med en briljant roman. Han hadde tjenestegjort et par år som lege i Angola, og disse erfaringene har satt dype spor i hans forfatterskap. Minnene derfra er flettet inn i flere av hans dypt bevegende romaner, som ikke bare utforsker krigens brutalitet, men også handler om sjelens ubotelige ensomhet, lengselen etter kjærlighet og opphøyede idealer – samt hans generasjons forbudte drømmer og galskapens sanne vesen.

Svenska Akademiens valg i 1998 for Nobelprisen i litteratur sto mellom José Saramago og António Lobo Antunes. Som så mange ganger før i lignende situasjoner valgte De Aderton i sin klokskap å belønne alder og gi prisen til den eldste av kandidatene. Den yngste kan jo – slik logikken er i børshuset – alltids få sjansen senere.

Fem av Antunes romaner har funnet veien til norske lesere, den siste i 2003. Forlaget sluttet å utgi verkene hans av økonomiske grunner. Derfor ble hans mesterverk, den 600 sider lange boken Fado Alexandrino, som representerer høydepunktet i 1900-tallets europeiske modernisme og anses for å være den beste romanen om kolonialismens herjinger etter Joseph Conrads Mørkets hjerte, lenge ikke utgitt på norsk. Nå er boken likevel endelig kommet ut.

«Fado Alexandrino er eit ambisiøst verk, som høyrer heime i kanon for moderne episk dikting i Europa. Boka gir eit rikt og skremmande bilde av avslutninga på europeisk kolonivelde i Afrika, og vil vera eit viktig tilskot til verdslitteraturen på norsk.»
Kjartan Fløgstad

Fado Alexandrino, Agora bibliotek 2015

Comments are closed.